Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Na ogół jest tak, że najprzyzwoiciej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o stosownej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest co niemiara różnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż także Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, więc zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu odpowiedniego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są następnym doskonałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.