Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których dań.
Wino Polska
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.